Marmaris unde azuriul e la el acasă

Cu siguranță paradisul este aici pe pământ

(din ciclul pe patru roți prin Turcia asiatică: Bursa, Izmir, Marmaris, Didim)

Dispus de-alungul unui golf adânc unde se îngemănează Marea Egee cu Mare Mediterană, Marmaris este un oraș verde cu o faleză frumoasă care desparte linia de hoteluri, restaurante și baruri de plajă. Marea e de una albastru azuriu, culoare  care te liniștește și te face să te simți minunat. Nu mi s-a părut o stațiune sofisticată în ciuda aerul cosmopolit adus  de ritmul trepidant estival, ci mai degrabă una plină de culoare, unde te poți  bucura de o vacanță plăcută cu sporturi de apă, jogging, biking și croaziere pe marea, dar și  shopping cât cuprinde căci suntem în Turcia doar.

Orașul vechi cu străduțe înguste și case bine conservate, bazarul și portul  Netsel unul din cele mai importante din Turcia, au un farmec aparte.  Încă din antichitate Marmaris a reprezentat un important punct de pornire pentru cei care aveau de străbătut traseul Anatolia- Rodos- Egipt. Nu se știe cu exactitate când a fost fondat orașul, dar  acesta a devenit parte a imperiului otoman în 1425. Numele de Marmaris este cunoscut de pe vremea beiului din Menteșe și provine de la cuvîntul turcesc  mermer (marmură). Regiunea fiind bogată în marmură, așezarea portuară avea desigur, un rol proieminet în ce privește comerțul  cu marmură, un material cu calități prețioase, atât de apreciat. Mai târziu sultanul  Süleyman Magnificul ordonă aici reconstruirea din temelii a castelului care se pare că a fost odată inima orașului carian Physkos, în dorința de ai servi ca bază miliara înainte de expediția pe care o plănuia în Rhodos.  Istoricul Evliya Çelebi care  prin secolul   17, vizitase  Muğla și împrejurimile, susține chiar că însuși Süleyman ar fi dat numele orașului cu celebra frază “Mimari as!”- Spânzurați arhitectul!  nefiind mulțumit de  cel care făcuse planurile cetății.

Cum spuneam Marmaris are un farmec deosebit cu plaja sa îngustă așezată într-un golf de o frumusețe uimitoare, înconjurat de munți acoperiți cu păduri  de pin și drumuri  înguste care se te conduc de-a lungul peninsulelor adiacente Datça și Bozburun unde poți descoperi  plaje fantastice pe jumătate sălbatice.

 

În Marmaris este imposibil să te plictisești. Orașul este  viu,  plin de soare, muzică și nopți albe,  iar forfota estivală se împletește cumva cu excursiile pitorești  pe mare, ce te conduc departe de agitația civilizației.

Castelul Marmaris

20160514_123823

Marina

portul

Fântâna muzicală și turnul cu ceas

fantani.jpg

Mica sirenă

20160516_204045

Orașul vechi și marele bazar

20160514_124337

Portul Netsel

20160514_123632

Plaja

rivieraa

Faleza Marmaris

plajaExcursii cu barca pe mare

croaziera

Recomandările mele pentru cei care vin aici:

  • Vă place viața de noapte atunci alegeți hotelurile de pe malul mării unde muzica nu încetează până în zori.
  • Doriți liniște și relaxare, alegeți  hotelurile mai retrase din interiorul stațiunii. Tot aici găsiți și apart hoteluri dacă nu vă dați în vânt după all inclusiv sau half board.
  • Plaja din Marmaris este îngustă și aglomerată  (în sezon) așa că excursiile  cu barca către insulele cu plaje superbe sunt recomandate : Cleopatra Island, Sedir Island  sau Incikum beach– plajă locală  (la 40 min cu mașina )
  • Marmaris este un loc excelent pentru iubitorii de zbor cu parapanta și kite surfing, sau diving
  • Nu ratați croaziera pe râul Dalyan și Carian Tombs mai multe aici
  • Faceți o vizită la Atlantis Waterpark  
  •  Bucurați-vă de bucătăria locală , aveți de unde alege sunt restaurante și baruri la tot pasul. Nouă ne-a plăcut Andy,s restaurant &Bar și am descoperit Aliilas un BBQ chicken fără pretenții dar credeți-mă se mănâncă foarte bine.
  • Vizitați plaja și marina din Icmeler la 10 minute de Marmaris cu dolmuș (cost 3 lire) sau 30 de minute cu barca (15 lire) . Alte variante: cu bicicleta sau pe jos dacă vă plac plimbările mai lungi.
  • Dacă vă mai rămîne timp  vizitați peninsula Datca aflată la o ora și 30 de minute de Marmaris cu autobuzul local, sau închiriați o mașină pentru a junge și la ruinele antice Knidos.

Leave a comment