Domaine de Chantilly

Domeniu de vânătoare, distracţie, artă și muzică.

Ce să vă spun eu mai întâi despre Chateau Chantilly care mi s-a părut “magnifique”…. Aș avea atât de multe să vă spun:

Despre faptul ca este la fel de frumos ca Versailles și găzduieşte a doua mare colecţie de arta renascentistă din Franţa, după Muzeul Luvru și unde regăseşti lucrări de Botticelli, Raphael /Cele trei grații , Van Dyck, Watteau, Ingres, Troy…..

Despre ultimul descendent de Conde care nu a pierdut nici o bătălie obţinând victorii importante pentru Regele Soare împotriva Spaniei sau împotriva Provinciilor Unite în timpul războiului din Olanda.


Despre apartamentele lui Henri d’Orléans, duc d’Aumale care donează moşia Chantilly sub rezerva de a oferi publicului larg ocazia de o vizita și de a porni într-o călătorie în timp, în inima unei reşedinţe princiare.

Despre Vatel maestrul de ceremonii, despre care legenda spune că a creat delicioasa crema Chantilly (frişcă) și s-a sinucis pentru că nu i-a reuşit un eveniment perfect pentru vizita regelui Ludovic al IV lea la castel. Ce  dur era PR-ul pe vremea aceea!!!

Despre galeria Psyche, unde setul de vitralii medievale spune povestea lui Psyche, o tânără muritoare nespus de frumoasă, urâtă de însăşi Afrodita pentru frumuseţea ei și iubita pe ascuns de Cupidon.

Despre minunatele grădini ale castelului, adevărate parcuri cu canale, fântâni, arteziene, cascade, heleştee pe care navigau bărci de lux cu insemnele casei de Conde, proiectate de acelaşi Le Notre grădinarul lui Ludovic al IV lea peisagist, urbanist și arhitect iscusit, care a realizat cu ingeniozitate și abilitate artistică dar mai ales tehnică pe vremurile acelea vestitele grădini de la Versailles sau Tuileries

Despre expoziţia care sărbătoreşte 500 de ani de la moartea lui Leonardo da Vinci ăi care are expusa adevărata „Nude Mona Lisa”, o piesa misterioasă despre care unii spun că a fost creată chiar de maestru, alţii de discipolii acestuia în atelierul lui Leonardo. La prima vedere pare să fie o piesă obscură și necunoscută. Cu toate acestea există mai multe replici executate de diverşi pictori. Oare de ce dacă era așa de neimportantă??? Una dintre acestea copii am întâlnit-o și la Germanische Museum în Nuremberg.

Despre cele mai mari grajduri din Europa și despre hipodromul Chantilly care azi găzduieşte Le Prix de Diane
Despre spectacolul de dresură de cai și drăguţul Gascoigne, un căluţ alb de care te îndrăgosteşti pe loc.

Dar mai bine vă spun că dacă ajungeți la Paris rezervați-vă o zi pentru Chantilly. Trenul vă duce acolo doar în jumătate de oră.

Leave a comment