Tehnica desenului în pastel

Pastelul ca tehnică

Pastelul – este o tehnică puțin diferită de culorile tradiționle fie că ne referim la acuarele, tempera sau uleiuri, deoarece spre deosebire de acestea nu oferă posibilitatea amestecării nuanțelor pe paletă. Pastelul dur sau uleios nu este altceva decât un pigment pur dispersat în cretă și folosind un liant. Este vorba de un ulei neutru cu mică saturație.

Folosirea pastelurilor chiar dacă pare o tehnică modernă să știți ă se utiliză din cele mai vechi timpuri și mărturie stau picturile rupestre care sunt dovada vie a folosirii  pigmenților uscați pentru trasarea de linii sau desene. Prima mențiune însă a acestei tehnici o face Leonardo da Vinci, iar mai apoi o serie de artiști folosesc pastelul,  începand  cu predecesori picturii pastel ca forma independenta de arta: Federico Barocci (1535-1612), Daniel Dumoustier (1574-1646) și Claude Mellane (1598-1688), și continuând cu nume  mari ale picturii, ca Edgar Degas, Van Gogh sau  Edouard Manet.

Există trei tipuri de pastel: pastelul dur (cretat), pastelul cu ceară și cel uleios (moale). Pasteluri uscate cretate oferă  o acoperire mare, intensitatea culorilor poate varia de la nuanțe blânde la nuanțe vii. Pasteluri grase se pot folosi pentru a trasa straturi succesive în culori bogate.  Eu cred că un pastel uleios de bună de calitate, oferă echilibrul perfect între luminozitatea culorii și textura moale, placută dar vibrantă și poate reda cu multă acuratețe dar și delicatețe un peisaj.

Suprafața de desen
Hartia pentru pastel

Vestea buna este că ai libertate mare în găsirea hârtiei pe care vrei să desenezi. Hartia folosită poate fi colorată sau alba, cu  o suprafață texturata cum este hartie Ingres sau velină hârtia de xerox .  Gama de culoare disponibilă a hârtiei pastel variază de la culorile primare, ocruri, alb sau crem până la negru. O altă hârtie folosită poate fi hârtia aspră pentru acuarelă  care are o grosime de 400gr/mp. Și hîrtia pentru desen de grosime medie oferă o buna soluție pentru că are și un preț bun. Se poate lucra chiar și pe hartie de xerox   velina sau chiar lucioasă. Atenție însă că avînd un granaja mic se poate îndoi sau  șifona cu ușurința atunci cînd o manipulați sau când folosiți  unele tehnici cum ar fi îmbinarea culorii cu ajutorul unei  gume de silicon etc.

 Cartonul pentru pastel

Cartonul  special pentru pastel se distinge printr-o aderență sporită și permite aplicarea în straturi mai groase a culorii. Textura intensă a cartonului poate reduce uneori din nevoia de a fixa desenul cu  un fixativ special.

Tehnica picturală a pastelului este populară chiar și  în  rândul portretiștilor, pentru că îi ajută atât la conceperea și schițarea lucrărilor, cât și la finalizarea acestora. Pastelurile sunt utile mai ales pentru cei pasionați de pictarea peisajelor, deoarece  reprezină  o variantă foarte bună de a surprinde norii, cerul, lumina , natura ….

Daca vă place să desenați încercați să folosiți pastelurile ..precis vă vor atrage prin ușurința de a așeza culoarea pe hartie, prospețime și nuanțe bogate. Spor la lucru!

20170119_142508

8 thoughts on “Tehnica desenului în pastel

  1. Copilutii mei deseneaza in pastel. In ceea ce le iese vibreaza uimitor culorile. Ei au arta spontaneitatii pe care varsta le-o da. Eu, insa, nici talent, nici, nici, nici, dar promit sa incerc de aici inainte. Articolul este extrem de interesant. A reusit sa-mi invioreze intelegerea. Multumesc mult!

    Liked by 1 person

    1. Multumesc mult. Copiii au o mare apetenta pentru culoare si curajul de a face combinatii uimitoare. Invata de la ei, iar pe ei invata-i sa scrie tot atat de frumos si sensibil ca tine.

      Liked by 1 person

      1. Da! Ai dreptate, draga mea! Imi place sa le dau copiilor culorile si materialele, dar sa le dau si pace, “fara sa le dau peste mana” cu sugestiile mele. Si ceea ce iese din joaca lor este uluitor!

        Iti multumesc pentru cuvintele prea generoase. Asta imi iese mie din joaca mea de-a gandurile si de-a cuvintele. Si nici nu stiu daca asta se poate “preda” mai departe. Nevoia de a exprima si calea exprimarii sunt optiuni personale. Ii indemnam pe copii la creativitate, dar alegerile stau in puterea lor, nu-i asa?

        Liked by 1 person

      2. Mare dreptate ai ..eu cred ca harul primit de fiecare face ca sufletele celor pe care ii iubim si apreciem sa vibreze. Tu sigur nu te joci cu vorbele …ele coboara din sufletul tau bine mestesugite si incarcate de povete, mirare, iubire, intristare, bucurie, speranta …sunt gandurile tale colorate! Eu le-am apreciat !

        Liked by 1 person

  2. Multumesc din suflet! Oamenii sunt fericiti cand sunt creativi. Ca-i o ciorba buna, un fular, o gradinita cu flori ori cu legume, o piesa muzicala, o pictura, o poveste – terapeutica si de insanatosire este bucuria celui care s-a straduit sa faca planul si sa-l.si implineasca. Lenea indelunga, sterila, fara aspiratie – e monstruoasa. Mi-e frica de lenea fara sfarsit, pentru ca-i distructiva. Ii admir pe toti cei care au curaj sa invete continuu si sa faca ceva cu gandurile si cu mainile lor. Profunda admiratie.

    Primavara frumoasa! Picturile tale au culoare si bucurie intreaga. Iti multumim ca le impartasesti cu noi!!!

    Liked by 1 person

    1. Uite nu gasesc cuvantul care sa exprime zambetul cald pe care mi l-a adus simplitatea cotidiana din vorbele tale. Da desenez ca sa ma joc sau ca sa ma regasesc …sau poate ca sa imi adap cumva setea de creativitate atat cat imi este data mie. Nu te cunosc dar am simtit ca vibrez cu randurile tale…sa scrii te rog….. sa ne bucuri mai mult cu vorbele tale. Si m-am gandit ca ar fi bine sa pui desenele copiilor tai. Spune-le de exemplu sa deseneze o papadie sau o ratusca si coloreaza-ti scrisul cu ele. Cu drag

      Liked by 1 person

  3. Imi place nespus cum ai ales sa vorbesti despre ceea ce scriu: “simplitatea cotidiana din vorbele tale”. Multumesc! Incerc sa ating simplitatea in tot ceea ce fac. Simlitatea e curata, e clara, e sanatoasa, e dezirabila si e pasnica. Natura are simplitate si bunavointa. Noi sofisticam artificial existenta si sensurile, pentru ca suntem indepartati de sevele sanatoase. Radacinile noastre beau coca-cola si gin, apa cu arome sintetice si lapte facut de pudre care n-au cunoscut laptele. Bat campii? Scuze! Nu sunt suparata. Doar sper o viata fireasca, buna, vie pentru copiii mei, dar ma apuca frica din cand in cand.

    Liked by 1 person

Leave a comment