Tehnica desenului în pastel

Pastelul ca tehnică

Pastelul – este o tehnică puțin diferită de culorile tradiționle fie că ne referim la acuarele, tempera sau uleiuri, deoarece spre deosebire de acestea nu oferă posibilitatea amestecării nuanțelor pe paletă. Pastelul dur sau uleios nu este altceva decât un pigment pur dispersat în cretă și folosind un liant. Este vorba de un ulei neutru cu mică saturație.

Folosirea pastelurilor chiar dacă pare o tehnică modernă să știți ă se utiliză din cele mai vechi timpuri și mărturie stau picturile rupestre care sunt dovada vie a folosirii  pigmenților uscați pentru trasarea de linii sau desene. Prima mențiune însă a acestei tehnici o face Leonardo da Vinci, iar mai apoi o serie de artiști folosesc pastelul,  începand  cu predecesori picturii pastel ca forma independenta de arta: Federico Barocci (1535-1612), Daniel Dumoustier (1574-1646) și Claude Mellane (1598-1688), și continuând cu nume  mari ale picturii, ca Edgar Degas, Van Gogh sau  Edouard Manet.

Există trei tipuri de pastel: pastelul dur (cretat), pastelul cu ceară și cel uleios (moale). Pasteluri uscate cretate oferă  o acoperire mare, intensitatea culorilor poate varia de la nuanțe blânde la nuanțe vii. Pasteluri grase se pot folosi pentru a trasa straturi succesive în culori bogate.  Eu cred că un pastel uleios de bună de calitate, oferă echilibrul perfect între luminozitatea culorii și textura moale, placută dar vibrantă și poate reda cu multă acuratețe dar și delicatețe un peisaj.

Suprafața de desen
Hartia pentru pastel

Vestea buna este că ai libertate mare în găsirea hârtiei pe care vrei să desenezi. Hartia folosită poate fi colorată sau alba, cu  o suprafață texturata cum este hartie Ingres sau velină hârtia de xerox .  Gama de culoare disponibilă a hârtiei pastel variază de la culorile primare, ocruri, alb sau crem până la negru. O altă hârtie folosită poate fi hârtia aspră pentru acuarelă  care are o grosime de 400gr/mp. Și hîrtia pentru desen de grosime medie oferă o buna soluție pentru că are și un preț bun. Se poate lucra chiar și pe hartie de xerox   velina sau chiar lucioasă. Atenție însă că avînd un granaja mic se poate îndoi sau  șifona cu ușurința atunci cînd o manipulați sau când folosiți  unele tehnici cum ar fi îmbinarea culorii cu ajutorul unei  gume de silicon etc.

 Cartonul pentru pastel

Cartonul  special pentru pastel se distinge printr-o aderență sporită și permite aplicarea în straturi mai groase a culorii. Textura intensă a cartonului poate reduce uneori din nevoia de a fixa desenul cu  un fixativ special.

Tehnica picturală a pastelului este populară chiar și  în  rândul portretiștilor, pentru că îi ajută atât la conceperea și schițarea lucrărilor, cât și la finalizarea acestora. Pastelurile sunt utile mai ales pentru cei pasionați de pictarea peisajelor, deoarece  reprezină  o variantă foarte bună de a surprinde norii, cerul, lumina , natura ….

Daca vă place să desenați încercați să folosiți pastelurile ..precis vă vor atrage prin ușurința de a așeza culoarea pe hartie, prospețime și nuanțe bogate. Spor la lucru!

20170119_142508

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s