Cum desenăm

Perspectiva și punctul de fugă

Pare dificil uneori  sa dai adâncimea corectă  unui desen,  să încadrezi ceea ce vezi într-un plan astfel încât ochiul privitorului să nu fie agresat. Totuși dacă ai câteva noțiuni de bază, până la urmă, nu este chiar așa de complicat.  Pentru a crea impresia de spațiu trebuie să vedem ce e cu perspectiva asta sau mai rafinat spus arta de a recrea adâncimea și imagini tridimensionale pe un plan bidimensional. Sigur puteți desena foarte bine și fară să știți mare lucru despre perspectivă, dar dacă știți veți desena mai ușor.

Într-un desen, perspectivă este cea care simulează adâncimea și localizarea obiectelor aflate la distanțe diferite unul de altul.

 

Înainte de Giotto noțiunea cu siguranță nici nu exista. Asta nu i-a împiedicat desigur, pe mari artişti de atunci, să picteze admirabil. Ei reuşeau să dea sentimentul de spațialitate prin simpla observarea a naturii. Filippo Brunelleschi, artist si arhitect al Renaşterii italiene Florentine, a fost cel care a reprezenta clădiri în perspectivă și chiar a efectuat o serie de studii cu ajutorul unui instrument optic,  un fel de perspectograph. Astfel a descoperit principiile geometrice care guvernează perspectiva conică, un sistem de reprezentare grafică bazată pe proiecția unui corp tridimensional pe un plan și pe punctul de fugă.

brun
Perspectivă liniara realizată de unul dintre părinții Renașterii, Filippo Brunelleschi (1377 –1446)  recunoscut și pentru contribuția sa în arhitectură  

Dar ce e asta perspectivă conică?  Păi am citit că ochiul uman are un câmp vizual conic cu o deschidere de aprox. 53 de grade. Un lucru e clar cu cât un obiect este mai departe cu atât pare mai mic.

perspectiva
grafică Pictolandia

O altă noțiune ar fi punctul de fuga. Toate liniile orizontale care în realitate sunt paralele cu cât se îndepărtează vor părea că se unesc la nivelul ochiului într-un punct care se numește punct de fuga. În timp ce toate liniile orizontale paralele,  perpendiculare pe direcţia de vizualizare rămân paralele. Cu cât un obiect este mai aproape cu atât va părea mai mare în comparaţie cu un obiect îndepărtat. Un pachet de şerveţele poziţionat foarte aproape de noi va părea de exemplu mai mare decât o casă aflată la distanță.

 

2pctfuga
grafică Pictolandia

Putem avea un punct de fugă sau doua puncte de fugă asta  în cazul în care obiectul nu este plasat cu una din fețe spre ochii privitorului adică frontal, ci doar un colț este îndreptat către acesta.  Există și cazuri când avem trei linii de fuga ..dar mai rar.

nivelul ochilor
grafică Pictolandia

Ar mai fi o linie importantă care ne ajută și aceasta este linia orizontului. La școală am învățat că linia orizontului se situează acolo unde se întâlnește cerul cu pământul. În desen orizontul este o linie imaginară la nivelul ochilor, prin care definim poziția noastră față de un obiect. În funcție de ea putem stabili  ce este la nivelul nostru ce este deasupra noastră  sau sub sub noi. Toți oamenii din desenul de mai sus, ai căror ochi se află la linia orizontului, se situează la înălțimea privitorului, adică altfel spus linia orizontului  este limita ochilor lor. Cu cât te vei afla la o înalțime mai mare cu atât vei vedea mai mult. Când ne aflăm într-o cameră linia orizontului va fi cel mai îndepărtat perete pe care îl vedem.

picture case
grafică Pictolandia

În concluzie dacă vrem să avem desene realiste trebuie să ţinem seama de perspectivă. Dacă nu zicem că le-am făcut abstracte.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s