Simfonia oalelor de lut de la Horezu

Dacă treci prin Horezu e musai să te oprești pentru a admira sutele de obiecte din ceramică și lut frumos colorate și pictate în atelierele meșterilor ceramiști de aici. Noi am făcut-o și ne-am simțit extraordinar lăsându-ne fermecați de micile magazine cu obiecte de decor, care  stau frumos aliniate pe strada principală care traversează orașul. Turiștii atrași de revărsarea de forme și modele se opresc să cumpere câte ceva sau numai să admire mozaicul de culori. Oferta e bogată și nu știi ce să alegi mai întâi dintre nenumăratele vase de ceramică smălțuită sau de culoare pământului, fie că sunt farfurii, cănuțe de vin sau țuică, cofe, ulcioare, străchini, ghivece de flori,  statuete, fluiere etc. Toate te încântă și te ademenesc cu motivele lor florale, liniile delicate și culorile vii.

20150430_160446

Arta născuta aici dintr-un bulgăre de lut modelat cu har și bucurie de meșterii olari, pe mine mă fascinează și mă trimite parcă cu gândul înapoi, pe vremea  când bunicii și străbunicii pregăteau  mâncăruri simple, dar savuroase în oalele cărămizii de lut ars.   Multe obiecte sunt făcute în atelierele de pe strada Olari unde trăiesc și lucrează adevărații meșteri care  le decorează în culori naturale, folosind instrumente tradiționale: cornul de vită, pana de gâscă, paiul și firele din păr de mistreț (pentru încondeieri fine).

20150430_160040 (1)

Motivele regăsite pe ceramica de Horezu sunt puternice ca natură simbolistică și sunt desprinse din viața de zi  cu zi a ţăranului român. Zoomorfe, vegetale sau geometrice ele se împletesc într-o cromatică individuală specifică zonei. Nu lipsesc motive precum cocoșul, strugurele, frunza de trifoi, brăduții, soarele, coada de păun, spirala etc.

Din păcate, în magazinele din Horezu nu găsești doar ceramică românească cum ar fi de așteptat. Din motive comerciale și poate, și din motive de de criză, dai cu ochii și de multe kitsch-uri aduse din import (China, Turcia etc). Asta nu te împiedică însă să nu recunoști munca adevărată, asudată și puțin plătită a meșterilor olari  hurezeni, care nasc cu mâinile lor adevărate opere de artă populară.Nu ezitați deci să va opriți pentru a va încărca de culoare în acest tărâm al olăritului de la Horezu.

20150430_160144

20150430_155959
Photos by Adilandia
Advertisements

One thought on “Simfonia oalelor de lut de la Horezu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s