Desenul în creion

De mic copil mi-au plăcut creioanele. La școală eram mult mai fericită dacă puteam scrie cu creionul în loc de stilou sau pix. Poate și pentru că ai mai mult control având creionul într-o mână și guma în alta, când scrii sau când desenezi.
Tehnicile desenului în creion sunt crochiul și schiţa. Nu e vreo mare diferență între ele, ambele sunt folosite pe scară larga și presupun un desen rapid care redă în câteva linii trăsăturile principale ale unei figuri, ale unui obiect, sau ale unui peisaj. Durata de realizare și nivelul detaliului poate fi puțin mai mare în cazul schiței.
După secolul al XVI materialul folosit pentru confecționarea creioanelor a devenit grafitul. Înainte creioanele erau făcute din plumb sau argint. Egiptenii foloseau tulpini de bambus, stuf sau papirus prin care se turna plumb, iar în Roma Antica, se folosea “stylus”, o vergea metalică din plumb. După ce inventatorii creionului chimistul francez Nicolas-Jacques Conté  și arhitectul austriac J. Hardtmuth au reușit, prin amestecuri de grafit și argilă, sa obțină diferite sortimente de creion, astăzi putem folosi creioane de durităţi diferite : H=hard sau moi B=black . Ele sunt numerotate de la 6H (cel mai dur) , H5,H4,H3 , H2 apoi H pană la HB , iar cele moi de la B până la 9B (foarte moale). Pentru majoritatea scopurilor un creion HB sau mai moale este mai bun pentru că dacă îl păstrați ascuțit puteți trage linii fine la fel ca și cu un creion dur. Atenție însa fără să apăsați prea tare altfel linia capătă mai multă consistență.
O linie de creion nu iese însă niciodată negru pur, dar are un luciu metalic ușor strălucitor care dă un aspect atrăgător desenului.
Pentru negru mai intens și desene accentuate pe suprafețe mai mari se poate folosi cu mult succes cărbunele. El poate fi achiziționat în diferite calități și forme. Singurul impediment la cărbune după mine este că te murdărești foarte tare și îți trebuie multă atenție atunci când desenezi. Mai ales să nu te sprijini cu mâna pe hârtie că lași urme pe care nu le-ai dorit în lucrarea ta. Cărbunele oferă mai multă varietate texturii dar trebuie fixat cu un spray fixativ după finalizarea lucrării tocmai pentru că se șterge foarte ușor.

schit

Curiozităţi despre creioane :

  • Cel mai mare creion din lume “Castell 9000” se află în Kuala Lumpur, și are o lungime de 22 de metri
  • Cel mai scump creion din lume este fabricat de o companie o companie din Nürnberg Faber-Castel, din lemn de cedru și are incrustații de aur de 18 k și trei diamante prețul fiind de 20 000 de dolari.
  • Cu mina de grafit a unui creion se poate trasa o linie de 56,32 km.
  • Cel mai mare producător de creioane din lume este China
  • Creionul mecanic este un instrument mai modern, având la bază un mecanism care împinge mina de grafit și poate fi reîncărcat.
  • NASA si URSS pentru misiunile spațiale, au folosit creioane pentru că acestea pot scrie la gravitaţie 0, spre deosebire de pasta din pixuri care plutește în imponderabilitate.
  • Un brazilian Dalton Ghettia sculptează  miniaturi în mina creioanelor. În 25 de ani a făcut peste 100 de sculpturi pe care le dăruiește prietenilor.

Henri Matisse spunea: desenul înseamnă punerea unei linii în jurul unei idei. Să îți petreci timpul liber cu o foaie de hârtie și un creion este asemenea meditației… vă veți simți mult liberi și mai relaxați….. Iar dacă vreți să dați culoare gândurilor voastre folosiți creioanele colorate. Spor!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s