La Lepșa și Gresu în inima plaiurilor mioritice

Vrancea  locul unde poposește pentru odihnă Dumnezeu.

Din ciclul Prețuim România

Am plecat  la drum să îmi limpezesc ochii și sufletul, să mă cufund în frumuseța României mele.

Drumul spre Lepșa

După  ce treci de Focșani și Odobești orașul viilor domnești,  începe tărâmul de legenda al Vrancioaiei  cu pășuni , fânețe vii și livezi roditoare.

Drumul cu unduiri legănate te duce către inima țării într-unul dintre cele mai minunate parcuri naturale de la noi: Putna -Vrancea. La intrarea în pasul Tulnici, care face legătura între Moldova și Ardeal dai de țara de obârșie a Mioriției cu plaiuri tihnite, moalcome si pline de verde. Satele se înșiruie cu case micuțe, inconjurate de flori, cu pensiuni dichisite, cu pășuni risipite  printre pâlcuri de păduri de fagi și mai sus de brazi și molid. Pe ici pe colo mai zărești sălașuri cu iz arhaic acoperite cu tradiționalul lemn de tisă, unele părăsite, altele adăpost de vreme rea pentru ciobani și oi.  În aval de confluența Tișiței cu Putna,  te poți bucura de  Cheile Tișiței cu relief spectaculos: versanți abrupți, stînci colțuroase, jgheaburi șerpuite în care apa își croiește drum, și cu o floră și fauna care mie mi s-a părut deosebită.

Lepșa și Greșu  fac parte din arealul vechilor așezări daco-carpatice  în care oamenii, pe vremuri se  îndeletniceau cu tăiatul lemnului și păstoritul. Astăzi însă pe lînga vechile îndeletniciri care asigurau traiul locuitorilor din zonă  au aparut numeroase  pensiuni, case de vacanță și vile care mai de care mai frumoase, care te îmbie să le treci pragul. Ospitalitatea e la ea acasa, iar gazdele sunt dornice să îți facă pe plac pentru a te reîntoarce aici cât mai curând .

Probabil ca aici în Munții Vrancea s-a odihnit pentru o clipa  și Dumnezeu pentru că locul e mirific, cu aer pur ozonat,  peisaje de vis care surprind ochiul la tot pasul, si mai ales cu oameni blânzi și primitori.  În aceste locuri uiți de toate grijile și zbuciumul cotidian și te cufunzi în natura și în legendele locului pentru ca să îți regăsești eul primordial.

♥ La Lepșa și Greșu în inima plaiurilor mioritice, vezi ce poți face în zonă:

Cascada Putna

Manastirea Lepșa

Cheile Tișiței

Păstrăvăria Lepșa

Satele Lepșa și Greșu

Advertisements

One thought on “La Lepșa și Gresu în inima plaiurilor mioritice

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s